Креатин, безсумнівно, є однією з найпопулярніших тренувальних добавок або дієтичних добавок взагалі. Тому її часто називають «королевою добавок». Але чи це правильний термін і, перш за все, звідки він узявся? Варто придивитися до всього цього уважніше і зрозуміти, чи буде воно корисним у вашому раціоні. Як це зробити? Головним чином дивлячись на те, як це працює.

Хоча сам креатин, принаймні за назвою, відомий великій кількості людей, навіть тих, хто не має прямого відношення до фітнес-індустрії, набагато менше людей знають, що це натуральна речовина. В організмі він виробляється в печінці, а також присутній у багатьох різних продуктах, які споживаються щодня. Тож звідки виникла ідея його доповнення? Це пов’язано з тим фактом, що жодне відоме на даний момент джерело їжі не може забезпечити креатин у такій кількості, щоб він справді справляв вплив на організм. Отже, як це робиться?

Вплив креатину на організм людини

Креатин в першу чергу необхідний м’язовим клітинам для зберігання та виробництва енергії, через т.зв високоенергетичні сполуки. Цікаво, що вперше його виявили в м’язах в першій половині 19 століття. Він природним чином синтезується в нашому організмі в невеликих кількостях (1-2 грами на день) завдяки метіоніну, аргініну та гліцину. Однак разом з іншими сполуками – фосфатами вони утворюють т. зв фосфокреатин, який впливає на виробництво частинок АТФ, тобто вже згаданих джерел енергії для м’язів.

Креатин, однак, випускається в багатьох різних формах, які мають дещо інші властивості, різну засвоюваність тощо. Найкращою науково перевіреною формою, дія якої підтверджена, є креатин моногідрат. Це просто креатин у поєднанні з молекулами води, і це його найчистіша форма. Але як це працює? Згадані молекули АТФ впливають на здатність до тренувань, а також на регенерацію між тренуваннями. Крім того, сам креатин впливає на синтез білка м’язами, і завдяки цьому білки мають більшу здатність впливати на нашу м’язову масу і краще використовуються.

Він також бере участь у процесах розщеплення вуглеводів у м’язах, що важливо через їх посилений метаболізм і, таким чином, ще більшу кількість енергії організму, що ще більше підкреслює позитивний вплив креатину на організм під час фізичних навантажень. Крім того, він дозволяє блокувати дію сполук, які блокують відповідний ріст м’язової маси, таких як білок міостатин і гормон IGF-1. Не дивно, що у креатину так багато прихильників.

Чому варто доповнювати креатин?

Людський організм отримує креатин самостійно, але в дуже невеликих кількостях. Це означає, що потреба організму в цій сполукі значно перевищує його виробничі можливості, особливо при виконанні фізичних навантажень, формуванні фігури тощо. Креатин у базових кількостях витрачається навіть під час незначних зусиль, а це означає, що при нарощуванні м’язової маси він просто сумує. Однак у їжі він також міститься в невеликих кількостях, і навіть за найкращої збалансованої дієти неможливо забезпечити достатній рівень креатину.

Тому його добавки необхідні, а завдяки науково доведеному ефекту його охоче використовують навіть новачки в спортзалі. Підтверджено, що він значно прискорює процес формування м’язової маси тіла, а також в цілому позитивно впливає на збільшення м’язової сили і витривалості. У поєднанні з його високою популярністю ми отримуємо відповідь, що креатин насправді є справжньою «королевою добавок». Варто дотягнутися до нього і використовувати його регулярно. Його різноманітні форми та смаки доступні в багатьох магазинах харчових продуктів і добавок.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *