спортивна жінка

Цинк – мінерал, який потрібен організму в незначних кількостях, але це не означає, що він не важливий. Цинк бере участь у численних хімічних реакціях в нашому організмі. Серед іншого, він відповідає за загоєння ран, імунітет і фертильність. Проблема виникає після середнього віку і навіть у похилому віці. Після 60 років кількість цинку в нашому організмі зменшується. Доведено, що активні, спортивні люди мають значно вищу потребу в цинку, ніж менш активні.

Цинк підтримує ріст і силу м’язів

Для покращення сили та нарощування м’язової маси необхідна підтримка таких гормонів, як гормон росту та тестостерон, а також гормон, що виробляється печінкою, який називається IGF1. Цинк бере безпосередню участь у синтезі та вивільненні цих гормонів у вашому організмі. Достатній рівень цинку допомагає створити гормональне середовище, яке підтримує ріст м’язів після важкого тренування.

Цинк підтримує імунітет

Напевно ви знаєте, що регулярні фізичні вправи підтримують імунну функцію і можуть забезпечити захист від вірусів та багатьох інфекцій. Але чи знаєте ви, що без правильного харчування і при перетренуванні ваш організм може стати більш сприйнятливим до вірусів? Цинк впливає на багато аспектів імунної функції, і якщо ви не отримуєте достатньо цього важливого мінералу, ваша сприйнятливість до інфекцій зростає, а імунітет знижується.

У яких продуктах багато цинку?

Найбільше цинку міститься в м’ясі та морепродуктах. Цільнозернові продукти, квасоля і сочевиця містять значну кількість цинку, але, на жаль, цинк, що міститься в рослинній їжі, засвоюється гірше. Помірну кількість цього мінералу ви отримуєте з таких продуктів, як молочні продукти, молоко та сири всіх видів. Однак, якщо ви вегетаріанець або веган, переконайтеся, що ви їсте продукти з високою концентрацією цинку, щоб задовольнити свою добову потребу в цьому мінералі. Натуральні продукти з високим вмістом цинку включають горіхи, насіння, цільні зерна, бобові та зародки пшениці.

Хто схильний до ризику дефіциту цинку?

До групи ризику дефіциту цинку належать вегетаріанці та люди старше 60 років. Варто також зазначити, що люди, які протягом тривалого часу перебувають на великому дефіциті калорій, також схильні до ризику дефіциту цього мінералу.

Джерела:

  • Poloquin Group. “Top 10 Benefits of Zinc”
  • Am J Clin Nutr August 1998 . Vol. 68 no. 2 447S-463S
  • The FASEB Journal. Vol. 30 no. 1 Supplement 919.1 April 2016.
  • Biol Trace Elem Res. 2013 Aug;154(2):168-77. doi: 10.1007/s12011-013-9718-4. Epub 2013 Jun 21.

Вам також має сподобатись...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *